8 Enkla Sätt att Resa mer Hållbart

luggage 1149289 1280

Globaliseringen har gjort världen supertillgänglig. Även om detta kommer med massor av fördelar, finns det också en nackdel. Fler människor än någonsin reser världen runt, och denna massturism hotar bevarandet av vår planets natur, kultur och historia.

Det är därför det är så viktigt att arbeta för hållbart resande.

Enligt World Tourism Organisation är hållbar turism ”turism som tar full hänsyn till dess nuvarande och framtida ekonomiska, sociala och miljömässiga effekter, och tillgodoser besökarnas, industrins, miljöns behov. och värdsamhällen.”

Det gör det möjligt för oss att resa på ett sätt som minskar vår påverkan, så att vackra resmål runt om i världen förblir skyddade.

Bästa sätten att resa hållbart

Det kan vara överväldigande att komma igång med hållbart resande. Istället för att göra många stora förändringar på en gång, närma dig det med små steg.

Ett bra ställe att börja är genom att helt enkelt erkänna effekten av dina resor. Ta dig tid att tänka på hur ditt resande påverkar naturliga miljöer, vilda djur, lokala samhällen, kultur och ekonomier. Därifrån kan du börja göra små förändringar i dina resvanor.

Kom igång med dessa hållbara resetips:

Undvik att bidra till överturism

När det är för många turister på en plats kan det bli överfullt. Detta kallas överturism. Det orsakar många negativa effekter, som att överväldigande lokala samhällen, fördriva lokalbefolkningen, skada miljön och äventyra skyddade arter.

Du kan undvika att bidra till överturism genom att resa till platser som är mindre kända och mindre populära. Till exempel, istället för att besöka en av Thailands mycket populära, men trånga öar, välj en mindre och lugnare ö.

Men inte alla är villiga att hoppa över de populära resmålen. I så fall finns det två saker du kan göra för att minska din överturismpåverkan.

Överväg först att resa till den hektiska destinationen under lågsäsong. För det andra, försök att inkludera andra stadsturism i dina resplaner.

Detta innebär att besöka en andra, mindre populära platser.

Om du till exempel bestämde dig för att verkligen besöka en av Thailands livliga öar, kompensera för det besöket genom att gå bredvid en av dess lugnare öar.

Res över land när det är möjligt

Tyvärr är flyg det minst hållbara sättet att ta sig runt i världen eftersom de tillför planetvärmande gaser till atmosfären.

Till exempel, att ta bara en flygning tur och retur kan generera mer CO2 än invånare i vissa länder producerar under ett helt år.

Flygresor är så destruktiva att det ”uppfanns” flygskam i Sverige som syftar till att sätta press på regeringen att skapa bättre landbaserad infrastruktur för resor och att minska folks flygande. Och detta är naturligtvis inte enbart ett fenomen som finns i Sverige.

Det är inte realistiskt för alla att sluta flyga helt och hållet. Så för många hållbara resenärer är målet att minska antalet flygningar under ett år.

Ett sätt att börja är att ersätta kortdistansflyg med landresor. Istället för att ta den där en timme långa flygresan, ta den fyra timmar långa tågresan istället!

Du kan också minska din påverkan genom att boka direktflyg istället för anslutningsflyg. Eftersom de flesta utsläpp släpps ut under start och landning, ger en direktflygning mindre koldioxidpåverkan.

Omfamna långsamma resor

Långsamma resor handlar om att spendera kvalitetstid på en plats snarare än att rusa igenom. Det är ofta frestande att planera hektiska resdagar, med en resplan planerad från morgon till kväll.

Långsamma resor avvisar detta tillvägagångssätt och uppmuntrar oss istället att spendera tid på att vila på en plats.

Till exempel, snarare än att se tre museer på en dag, innebär långsamma resor på att du spenderar flera timmar på bara ett och sedan kanske går till ett kafé resten av dagen.

Långsamma resor är avsiktliga och uppslukande – och eftersom det innebär att spendera långa perioder på en destination gör det det möjligt för turister att investera mer av sina dollar i den regionen, vilket gynnar lokalsamhället och ekonomin.

Och att resa långsamt har miljöfördelar – det resulterar i mindre land- och flygresor, vilket innebär mindre CO2-utsläpp.

Använd återanvändbara produkter

Zero waste och återanvändbara produkter hjälper till att minska mängden avfall som går till deponier.

Tandkräm med noll avfall kommer till exempel utan förpackningar eller förpackningar som är återvinningsbara.

På det sättet hamnar den klassiska tandkrämstuben inte i papperskorgen. Hållbara produkter som dessa blir mycket mer tillgängliga i vårt dagliga liv, vilket betyder att vi också borde göra dem till en del av vårt reseliv.

Hållbara produkter som är användbara när du reser inkluderar canvaspåsar, så att du kan avvisa plastpåsar när du handlar, och återanvändbara bestick- och matförvaringsbehållare för när du bestämmer dig för att äta gatumat.

Zero waste toalettartiklar är också bra att packa för resor. Ta med ett paket tvål, tandkrämstabletter och en bambu tandborste.

Och överväg att köpa ett vattenfiltreringssystem. Det gör att du kan ta vatten från vilken källa som helst och filtrera det så att det är säkert att dricka.

Det här är ett bra sätt att minska på vatten på flaska när du reser!

Handla och stötta lokalt

När du besöker en destination är det viktigt att stödja lokalsamhället där. Ett av de bästa sätten att göra det är med dina pengar.

Istället för att ge dina turistpengar till stora företag, fokusera på att ge dem till små, lokala företag. Istället för ett kedjehotell, bo på ett mindre, familjeägt. Istället för att ta en kaffe från Starbucks, gå till ett litet kafé.

Genom att göra detta bidrar du till att se till att lokalbefolkningen på den plats du besöker drar direkt nytta av turismen. Detta hjälper till att hålla turismen hållbar för ett samhälle på lång sikt.

Några sätt att stödja lokala samhällen inkluderar att köpa direkt från marknader och hantverksbutiker, bo på små hotell, äta på restauranger som inte är kedjor, välja ut lokalt ägda och drivna reseföretag och anställa lokala guider. En sak att se upp med är souvenirer.

Många av souvenirerna, särskilt på populära destinationer, importeras från andra håll.

För att stödja lokalbefolkningen mer direkt, gör din souvenirshopping i hantverksbutiker. Om du någonsin är osäker på hur lokalt ett företag verkligen är, gör lite snabb research online. Titta på recensionerna och kolla in företagets webbplats.

Gå, cykla och åk kollektivt

När du utforskar en ny plats, välj ett transportsätt som är mer grönt än en taxi eller ditt eget fordon. Detta kan innebära att hyra en cykel eller skoter, gå eller åka kollektivt.

Genom att undvika att åka bil kan du minska ditt koldioxidavtryck. Och det finns andra fördelar med att gå, cykla och kollektivt också!

De här alternativa metoderna för att ta sig runt kommer att hjälpa till att spara på din resebudget och även skapa en möjlighet att spendera mer tid utomhus och aktivt. Att åka kollektivt kan också vara en rolig upplevelse eftersom det kan ge ett nytt perspektiv på en plats.

När du åker tunnelbana eller tar bussen utsätts du för det lokala livet.

Behandla vilda djur och djur med respekt

Att komma nära vilda djur är ofta en höjdpunkt för turister när de åker utomlands. Det är därför aktiviteter som att besöka en elefantreservat, simma med delfiner och åka på safari är så populära.

Men eftersom djurmöten är en så eftertraktad upplevelse, finns det gott om utrymme för djur att sluta utnyttjas för turismens skull.

Till exempel i Thailand finns det elefantreservat som hyr elefanter och använder termen ”fristad” för att få det att verka som om de är en elefanträddning.

Det kan vara svårt att räkna ut vilka djur som inte är exploaterade. Det bästa sättet är att göra research i förväg. Om det till exempel finns en elefantfristad du är intresserad av att besöka, titta på recensionerna för den fristaden online.

Var noga med att läsa de dåliga recensionerna, för om turister har sett något exploaterande kommer de sannolikt att säga det i sin dåliga recension.

Ett annat sätt att engagera sig i ansvarsfull naturturism är att endast välja djurmöten som inte involverar någon kontakt med djuret.

Detta beror på att djur, särskilt vilda, inte är naturligt intresserade av att ha kontakt med människor. Varje gång ett vilt djur har kontakt med dig, är det för att det djuret har utbildats specifikt för att göra det.

Om du vill besöka djur så ansvarsfullt som möjligt, välj de upplevelser som endast är observation.

Till exempel, ett safari som du måste titta på djur på avstånd är ett mycket säkrare alternativ, eftersom de gör att du kan se djur i deras naturliga livsmiljö.

Gör din research och lyssna

För de flesta resenärer handlar resor om fritid. Det är ett sätt att ta en paus från våra hektiska liv och varva ner. Men detta betyder inte att resor inte heller kan vara en möjlighet att lära sig. När vi reser möter vi nya platser, människor, kulturer och traditioner, och dessa upplevelser kan hjälpa oss att bredda våra tänkesätt och förståelse för världen.

Ta dig tid att göra lite research innan du reser. Titta bortom de typiska ”topp 10”-artiklarna och gräv i kulturen och normerna för den plats du är på väg.

Genom att lära dig om lokal mat, historia, kultur och traditioner kan du hjälpa dig att förstå vad du möter på din resa. Fortsätt inlärningen under din resa genom att prata med lokalbefolkningen och lyssna på vad de har att säga. Ett bra sätt att göra detta är att prata med dina reseguider. Ställ frågor till dem!

Många av tipsen ovan är enkla att komma igång med. Börja med att introducera kanske en eller två nya metoder, och sedan sakta anamma fler!

Det viktiga är att hitta ett sätt att närma sig hållbar turism som fungerar för dig, och fortsätta vara öppen för lärande och förändring.

Hållbar turism kommer att fortsätta att utvecklas, och för att vara en hållbar resenär måste du vara öppen för att utveckla dig själv.

Du kanske också gillar

Lämna ett svar