Varför är det Viktigt att Resa? Fördelar med att Resa

summer 2880261 1280

Har du rest förut? De flesta av er kanske svarar ”ja”. Naturligtvis blir det vanligare, enklare, och billigare, att resa med teknikens utveckling. Avancerad teknik breddar människors resmöjligheter, inte bara inrikes utan även internationellt.

Att koppla av och ha det bra med vår familj och vänner är inte de enda fördelarna med att resa, det är också ett utmärkt tillfälle att öppna våra ögon, öka vår kunskap och bygga upp vår världsbild. Under våra resor ser vi nya saker som vi aldrig har upplevt i vårt dagliga liv tidigare. Genom att resa kan vi få nya vänner och, viktigast av allt, vi kan förstå hur små vi är. Kort sagt, att resa är inte bara ett sätt att åka på sightseeing på en ny plats; det är en djup växelverkan mellan ens jag och kultur.

Det är med det sagt både viktigt och fördelaktigt att resa. Låt oss ta en närmare titt på de främsta fördelarna med att resa.

Vilka är fördelarna med att resa? Varför är det viktigt att resa?

Forskare har bevisat att resa är bra för både din kropp och ditt sinne! Kanske är det därför vi älskar det. För vi känner att några minuter i solen höjer våra D-vitaminnivåer och förbättrar vårt humör. D-vitamin har också sina hälsofördelar – det är bra för våra hjärtan.

Vikten av resor sträcker sig från lägre risker för hjärtsjukdomar till att lindra stress och ångest. Utöver hälsofördelarna kan resor också förbättra din kreativitet, din känsla av lycka och tillfredsställelse.

1. Uppnå sinnesfrid

De flesta av oss bor i stan. Vår dagliga rutin innebär att navigera genom stadslandskap på trånga kollektivtrafik i jakten på våra späckade scheman. Gradvis ackumuleras stress. Problemen är stora, utbrändhet får oss att känna oss missnöjda med vårt jobb, vi verkar aldrig hitta tid för äventyr.  Resor är ditt botemedel!

Att resa kan koppla bort dig från din dagliga rutin. När du bryter det repetitiva mönstret, packar dina väskor och ger dig ut på en resa kan ditt sinne återställas. Att se nya platser, träffa nya människor, övervinna olika utmaningar kan till och med hjälpa dig att uppskatta det du har lämnat bakom dig. Det kan hjälpa dig att ta ett steg tillbaka och tänka på saker och människor du saknar. Du kan få ett bättre perspektiv på ditt liv och komma ihåg alla bra saker.

2. Förbättra din kreativitet

En av de största fördelarna med att resa är att det tar dig ur din komfortzon. Speciellt om du reser till en plats du aldrig har besökt förut, verkar allt fräscht och nytt. Nya stimuli attackerar alla dina sinnen. Du ser nya landskap och upplever levande färger. Man hör ny musik, folk talar ett okänt språk på gatorna, som svämmar över av nya dofter. Doften och smaken av ny mat… Även de små utmaningarna är välkomna. Hur håller du ätpinnar? Hur prutar du på marknaden? Hur hittar du din väg?

Att resa introducerar nya intryck till din hjärna och förbättrar kognitionen. När du väl står inför nya utmaningar måste du vara påhittig för att hitta en lösning. Nya neurala förbindelser skapas i hjärnan som ett resultat, och de skapar nya ursprungliga tankar.

Så när du väl kommer hem kan du använda alla dessa nya stimuli och kreativitet för att generera nya idéer i ditt gamla jobb!

3. Förbättra din kommunikationsförmåga

Är du ett fan av internationella resor? Föredrar du avlägsna och exotiska platser?

Då har du förmodligen varit på platser där ditt modersmål inte talas. Ibland måste du vara ganska genial när du försöker relatera till lokalbefolkningen. Vid ett tillfälle inser du att varje försök att hitta ett ställe eller köpa något innebär mycket pekande och gester. Men efter hand lär du dig några nya ord.

Samtidigt lär du dig också mycket om ett nytt sätt att leva, en ny kultur. Du kanske till och med hittar nya vänner och utökar ditt verkliga sociala nätverk.

En annan fördel med att resa är att det också gör dig intressant. När du väl kommer hem kommer alla att vilja höra om dina äventyr och de nya vänner du hittat, eller höra de nya orden du har lärt dig.

4. Vidga dina vyer

Hur möter vi världen? Böcker, internet, TV-nyheter och dokumentärer berättar om avlägsna länder, människor och deras sätt att leva. Men ett TV-reportage presenterar för dig någon annans synvinkel och kan mycket väl begränsa ditt perspektiv istället för att vidga ditt sinne.

Att resa runt i världen och träffa människor som lever under olika förhållanden och behandla livet olika är det som verkligen lär dig om världen. När du faktiskt åker och besöker kan du till och med utmana din egen åsikt om mindre kända platser och kulturer.

Att upptäcka nya kulturer kan också hjälpa dig att se problemen och utmaningarna i ditt dagliga liv på ett nytt sätt.

5. Öka ditt självförtroende

Att resa till nya länder har sina fördelar men det kommer också med sina utmaningar.

Du frågar lokalbefolkningen om vägen och de tar dig till stadsdelschefen som ser ut som de i gangsterfilmer. Och det som verkligen är läskigt är att du är ensam på en okänd plats. Du kan inte lita på vänner och släktingar, eller ens på dina språkkunskaper.

Det är därför resor tvingar dig att vara påhittig och lär dig hur du hanterar hinder. Att övervinna olika utmaningar förvandlar den skrämmande historien till ett äventyr och ökar ditt självförtroende. Du känner dig till och med bättre förberedd för de utmaningar som väntar på dig hemma.

6. Skaffa dig förstahandsutbilndning

Du kan lära dig mycket om världen från böcker. Läroböcker är fyllda med fakta och illustrationer. Skönlitteratur tar oss till nya länder och introducerar oss för nya människor och idéer. Men läroboksfakta kan inte luktas, höras, kännas eller smakas.

Medan resor ger dig möjlighet att träffa människor, höra musik, smaka på maten, röra vid saker.

7. Skapa minnen

Utbildning i verkligheten är mer minnesvärd eftersom den är personlig. Och våra minnen är en del av vem vi är, en del av vår identitet.

Öppna ett av dina fotoalbum och en minut senare kommer du att inse att du ler när du går igenom bilderna. Du ser glada miner och roliga stunder som delas med vänner och familj. Du ser dig själv – glad och fylld av energi! Och du återupplever denna lycka.

Kommer du ihåg att äta med pinnar för första gången? Kanske en festival du gick på eller en strand du badade på?

Dessa omhuldade minnen är värdefulla berättelser som du kan berätta för dina barn eller barnbarn en dag. Och de kommer att vara lika levande för dem som de är för dig!

8. Förstå dig själv

Eftersom resor tar dig ut ur din komfortzon tvingar det dig ofta att hantera förändringar och osäkerhet.

9. Anpassa sig till förändring

Förändring är en normal del av våra liv. Därför är förmågan att förändra och anpassa sig av avgörande betydelse för oss. Många människor kämpar och känner sig frustrerade över sina liv eller sina jobb eftersom de inte kan hantera förändringar. Hur hjälper detta dig att känna dig själv? Tja, resor kan tvinga dig att hantera förändringar på en vardaglig basis, mycket oftare än ditt dagliga liv. Och när du väl lyckas skapa ordning i kaoset inser du hur stark och anpassningsbar du verkligen är!

10. Hitta dina styrkor

Samtidigt hjälper de nya utmaningarna du står inför dig att förstå dina styrkor och dina svagheter. En ytterligare fördel med att resa är att det hjälper till att testa dina gränser. När du väl kommit på fel tåg lär du dig att läsa alla skyltar och sedan får du snart reda på att du kan leda dina vänner genom metropolens underjordiska labyrint. Och du trodde att du hade en fruktansvärd känsla för riktning och var mer av en efterföljare än en ledare!

11. Lär dig vad du gillar

Resor hjälper dig också att lära känna vad du gillar och inte gillar. När du väl upplever de mörka höstarna och den snöfria julen inser du kanske att du älskar ditt hemland och dess fyra årstider. Den svällande värmen är inte längre eftersträvansvärd hela tiden. Du glömmer att du brukade hata kylan förut: snögubbar är kul, frosten på träden, och så vidare.

Om du stannar upp och frågar dig själv varför kan du få reda på något om dig själv. Kanske behöver du lite inre lugn och ro och inte nya utmaningar och lagarbete för att hantera hinder.

12. Ha kul

Forskare har konstaterat att vår känsla av lycka ökar redan innan vi börjar vår resa. Varför? Vi ser fram emot det! Den enkla förväntan på resan som ska hjälpa oss att bryta oss från rutiner skapar en positiv känsla.

Resan i sig är ett tillfälle att sova sent, ta en av dessa lata frukostar som någon annan har förberett. Prova ny mat. Smaka på klassiska franska musslor eller riktig sushi.

13. Resor hjälper till att lindra stress

Res mer, oroa dig mindre. Livet verkar bli mer och mer stressigt för varje år.

De flesta håller med om att kronisk stress är ohälsosamt, men vad kan vi göra åt det? Semester ger dig möjlighet att komma bort från vissa kroniska stressorer och ger dig tid för återuppbyggnad av kropp och själ.

I en mycket ögonöppnande rapport säger ”bara 17 procent av dem med hög stress att de gör ett utmärkt eller mycket bra jobb med att hantera sin stress.” Samma rapport säger att det främsta sättet som folk säger att de hanterar stress är genom att träna eller gå. Vilket för oss till…

14. Du är lyckligare redan innan du reser

Ibland kan det vara stressigt att förbereda sig för en semester, men samtidigt kan bara veta att man snart är på semester höja humöret.

Enligt en brittisk studie rapporterar människor som förväntar sig en kommande semester att de är lyckligare i livet som helhet jämfört med de som inte har en semester på sikt.

En annan artikel visade att människor blir mer lyckliga av att spendera pengar på upplevelser jämfört med att spendera pengar på materiella saker.

Du kanske också gillar