Vad Påverkar Flygpriserna? 10 Faktorer som Påverkar Priset på Flyg

airplane 3702676 1280

Det är ingen hemlighet att flygpriserna fluktuerar och ändras konstant. Har du någonsin hittat ett bra erbjudande på Google Flights bara för att gå tillbaka några timmar senare och se att priset fördubblades? Jag tror att de flesta har varit med om detta.

Men en rimlig fråga att ställa är är: varför? Om du bestämmer dig för att inte köpa en vara i butiken men senare ändrar dig och går tillbaka för att köpa den kommer du förmodligen inte att betala någon premie eller få rabatt.

Så vad påverkar flygpriserna för att orsaka sådana dramatiska variationer?

De flesta flygbolag använder ett prissättningssystem som kallas dynamisk prissättning. Det är därför priset rör sig upp och ner vid varje given tidpunkt snarare än att förbli konstant som en produkt i butiken.

Flera faktorer spelar in i ekvationen, av vilka några kan verka självklara men andra som kan överraska dig.

Här ska vi ta en titt till dessa prispåverkande faktorer.

Vad påverkar flygpriserna?

Vi har täckt säsongsvariationer och tider med hög efterfrågan, men vi kan bli ännu mer specifika i den meningen. Flygbolag prissätter sina biljetter mycket speciellt, även med tanke på dagen och tiden för flyget.

Även om du kanske trodde att det var obetydligt, är veckodagen för ditt flyg en av de överväganden som många flygbolag gör i prissättningen.

Flyg mitt i veckan på tisdagar, onsdagar och torsdagar, tillsammans med flyg på lördagar, är de billigaste. Övriga dagar i veckan sammanfaller med helger då många reser och har därför de högsta priserna.

Till och med timmen kan göra skillnad, särskilt på sträckor med mycket konkurrens.

Analytiker avgör ständigt vilka tider varje dag som är mest värdefulla. En bra flygjämförelsesajt kan vara din lösning för att hitta de bästa priserna. Det gör stor skillnad att se alla dina alternativ i en sökning.

1. Biljettpriserna ändras med säsongen

Låt oss börja med en enkel punkt som inte borde förvåna någon resenär: säsongsvariationer har en enorm inverkan på priset på ditt flyg. Flygbolag prissätter biljetter i enlighet med detta när det blir fler som reser, till exempel under semestern.

Det är naturligt att ta ut ett högre pris under högsäsong. Det tillåter flygbolaget att maximera vinsten baserat på den begränsade platstillgången på sina flygplan.

Därför bör du vara beredd att betala en premie om du vill resa under semestern, under helgdagar, under lov, eller semestrar. Det kommer till exempel att vara höre priser till fritidsresmål under sommarmånaderna, eller till vinterdestinationer under vintermånaderna.

Det behöver dock inte vara dåliga nyheter för oss som letar efter de bästa priserna – du kan använda den motsatta lågsäsongen för att hitta de lägsta priserna. Du kan till exempel välja att åka till medelhavetunder vintern när efterfrågan är lägre istället för att åka mitt i sommaren när alla andra åker.

Ett bra verktyg för att tydligt visualisera var hög- och lågsäsongerna är på din destination är Skyscanner.

Det är en av de bästa sökmotorerna för att hitta de lägre priserna på flexibla datum och att se de olika flygbolag som kan erbjuda dem.

2. Flygbolagsprisbiljetter baserat på oljepriser

Bränslepriserna fortsätter att öka.

Tyvärr (om än förståeligt) måste flygbolagen justera priserna för att ta hänsyn till den kostnaden. Bränsle är en av de största kostnaderna för att driva en flygning och även de modernaste flygplanen förbränner flera hundra liter per minut.

När geopolitiska händelser, krig eller andra ekonomiska förhållanden orsakar en förändring av oljan priser, kommer du att känna den förändringen  visa sig i dina biljettpriser.

Men det betyder inte att du helt enkelt kan ge upp hoppet om att hitta en bra affär. Även under tuffa tider kan du fortfarande hitta flygbolag som erbjuder låga priser i hopp om att vinna dig över sina konkurrenter.

Även om det inte finns något du kan göra åt höga flygbränslepriser, kan du använda dig av jämförelsesajter som hjälper dig att hitta debästa erbjudandena.

3. Flygbiljetter följer lagen om efterfrågan

Denna prisfaktor borde inte vara förvånande heller. Precis som nästan alla produkter har utbud och efterfrågan en enorm inverkan på hur mycket du betalar för din biljett.

Denna faktor är nära kopplad till säsongsaspekten men går lite längre än bara säsongen. Du kan föreställa dig att det finns massor av saker som avgör efterfrågan på biljetter till en viss destination.

Finns det något stort evenemang där? Har det öppnat för säsongen eller är det någon annan viktig händelse? Eller kan det vara något som orsakar ovanligt låg efterfrågan, som en nyligen inträffad naturkatastrof eller närhet till en konfliktzon?

Dina bästa verktyg här är sökmotorer som Skyscanner, för att vara säker på att du inte är det går miste om en stor rabatt att flyga dagen före eller efter.

4. Flygpriserna sjunker när det blir mer konkurrens

Du kan hitta de bästa priserna när flera flygbolag konkurrerar på en viss rutt. Denna faktor är nära kopplad till den ena på begäran, först nu tittar vi på det från utbudssidan.

När andra flygbolag börjar trafikera samma rutt som ett flygbolag som redan finns på marknaden måste alla måste sänka sina priser för att förbli konkurrenskraftiga och vinna över kunden. Vissa rutter är hårt trafikerade och därför ofta billiga.

Du kan använda flygsökmotorer för att se hur mycket konkurrens det finns på en rutt, och du kan hålla koll på resenyheter för nya ruttmeddelanden.

5. Längre avstånd leder till högre flygpriser

Naturligtvis kommer en längre flygning vanligtvis att kosta dig mer. Du kanske tror att vi redan täckte det i avsnittet om oljepriser, men att lägga till flygtid kostar mycket mer än så: att betala besättningen, avgifter för överflygning, extra mat och dryck ombord…

6. Business class påverkar biljettpriser

Förstaklass och business class är supertrevliga men visste du att de till och med kan vara en faktor i priset vi väljer economy?

Business class resenärer påverkar flygresorna även när de inte är i business class och istället väljer att flyga economy. Det är ofta de som köper en högre bokningsklass och är därför mer värda för ett flygbolag.

Affärsresenärer är också mycket mindre priskänsliga eftersom de behöver ta sig till en specifik plats, på ett specifikt datum, och vanligtvis på ett specifikt flygbolag.

Fritidsresenärer tenderar att inte dela dessa egenskaper men måste tyvärr drabbas av konsekvenserna på affärstunga rutter.

Använd verktyg som Skyscanner för att söka flygbolag som kan erbjuda dig den anslutningen, även om det handlar om att göra ett stopp eller två. Ett enkelt flygbyte kan spara tusentals kronor.

7. Tidpunkten för flyget påverkar biljettpriset

Vi har täckt säsongsvariationer och tider med hög efterfrågan, men vi kan bli ännu mer specifika i den meningen. Flygbolag prissätter sina biljetter mycket speciellt, även med tanke på dagen och tiden för flyget.

Även om du kanske trodde att det var obetydligt, är veckodagen för ditt flyg en av de överväganden som många flygbolag gör i prissättningen.

Flyg mitt i veckan på tisdagar, onsdagar och torsdagar, tillsammans med flyg på lördagar, är de billigaste. Övriga dagar i veckan sammanfaller med helger då många reser och har därför de högsta priserna.

Till och med timmen kan göra skillnad, särskilt på sträckor med mycket konkurrens.

Återigen, en bra resesökmotor kan vara din lösning för att hitta de bästa priserna. Det gör stor skillnad att se alla dina alternativ i en sökning.

8. Lågprisflyg kontra fullservicebolag

Du hittar oftast lågprisbolag som erbjuder lägre priser än andra flygbolag, vilket inte är förvånande. Men du kanske blir förvånad varför så billigt biljettpris kan ha fått dig att spendera ännu mer än vanligt i slutet av dagen.

Flygbolag är enligt lag skyldiga att annonsera sina priser med alla skatter och avgifter inkluderade. Men dessa skatter och avgifter inkluderar inte allt du kan tänkas vilja köpa, till exempel ett handbagage i full storlek, en incheckad väska, drinkar på planet eller till och med ett utskrivet boardingkort.

Detta är kärnan i vinst för lågprisflygbolag. De säljer extremt billiga biljetter bara för att ta betalt för i princip allt annat de kan.

Om du inte är alltför bekant med vilka flygbolag som är budgetbolag och vilka som har full service, se till att kontrollera vad som inkluderas när du checkar ut.

Ofta kostar dessa ”budget” flygerbjudanden samma eller mer än en standardbiljett när du lägger ihop allt.

9. Flygpriser beror på tidpunkten för ditt köp

Denna faktor går längre än den gamla myten om att flyg är billigast att boka på tisdagar.

Som du kanske har märkt undersöker flygbolagen gärna när exakt platserna på deras plan är mest värdefulla för resenärerna, så att de kan vara säkra på att ta ut rätt pris vid rätt tidpunkt.

Att boka med kort varsel innan en resa är vanligtvis en dålig idé. Du kanske blir förvånad över att veta att att boka för långt i förväg inte heller är det bästa valet, eftersom flygbolagen kommer att dra nytta av långisktiga planerare för att få ett högre pris.

Det bästa är att boka 3-5 månader i förväg när flygbolaget verkligen är redo att börja fylla platser innan det är för sent. Du kan till och med gå så långt som att välja veckodag för att hitta det bästa erbjudandet, eftersom biljetter ofta är billigast mitt i veckan.

10. Flygbolag tar skatter och avgifter in i priser

Även om flygbolagens prissättning kan vara ett mysterium för alla som inte står bakom kulisserna och fattar dessa beslut, finns det två enkla faktorer som vi alltid kan vara säkra på; skatter och avgifter.

Dessa är inte de för bagage eller extra benutrymme, utan istället pengarna som flygplatsen och regeringen samlar in från flygbolaget.

Större flygplatser är mer sannolikt att ha högre skatter och avgifter.

Internationella flygningar tar ut sina egna särskilda skatter, såsom tull- och gränsbevakningsavgifter. Slutligen, tro det eller ej, större plan kostar mer att landa på landningsbanan; så att ta ett mindre flygplan kan vara det billigare valet till och med bara en liten bit.

Hur man sparar pengar på flyg

Medan vi kort har berört hur du kan använda vissa verktyg för att hitta de bästa erbjudandena, låt oss ta en titt på dem för att se exakt hur de fungerar och vad de kan göra åt dig.

Skyscanner är en bra webbplats för att söka efter alla möjliga alternativ för dina flygresor. Du kommer att se alla flygbolag, alla anslutnings- och direktflyg, och alla deras priser, bland mycket mer.

Detta hjälper dig att övervinna säsongsvariationer, tidpunkten för ditt köp och andra faktorer som kan orsaka högre priser.

Du kanske också gillar

Lämna ett svar