10 Tips för att Fatta Svåra Beslut i Livet

doors 1767562 1280

Vi står alla inför svåra beslut i livet. Vissa kräver att vi tänker på vad vi vill på kort sikt, medan andra får oss att tänka på våra långsiktiga mål. Oavsett vilken typ av beslut du står inför finns det några användbara tips som kan göra processen lite enklare.

Processen att fatta svåra beslut

Svåra beslut beror vanligtvis på två saker: vårt huvud och vårt hjärta. Vårt huvud är logiskt och beräknar risker, belöningar och möjliga resultat av ett beslut. Vårt hjärta, å andra sidan, är känslomässigt och låter oss följa vår maginstinkt.

För det mesta är det en bra idé att lyssna på båda när man fattar ett beslut. Det finns dock tillfällen då det ena eller det andra borde tillmätas större vikt. Låt oss ta en titt på hur man fattar svåra beslut genom att använda både vårt huvud och vårt hjärta.

När ska du använda ditt huvud

Det finns vissa typer av beslut som är bättre att fatta med vår hjärna istället för vårt hjärta. Det är oftast beslut som har fler risker än belöningar eller när konsekvenserna av ett dåligt beslut kan vara förödande. Till exempel kan du använda ditt huvud istället för ditt hjärta när du väljer investeringar för din pensionsfond eller när du bestämmer dig för att bilda familj eller inte.

När du fattar beslut med huvudet är det viktigt att vara så rationell och objektiv som möjligt. Försök att lägga undan alla känslor som kan fördunkla ditt omdöme. Om du behöver hjälp med att göra detta, skriv en lista över för- och nackdelar eller prata med någon som kan ge en opartisk åsikt.

När ska du använda ditt hjärta

Vårt hjärta är ofta mer i samklang med vad vi verkligen vill än vårt huvud är. Detta beror på att vårt hjärta inte analyserar eller räknar – det känns helt enkelt. Det är därför det ofta är bäst att följa vår magkänsla när man fattar beslut om relationer, jobb och andra delar av vårt personliga liv.

Om du upplever att du slits mellan två olika val kan det vara bra att sitta med var och en en stund och se hur du känner för det efter en tid. Om ett val fortsätter att kännas rätt även efter att du har tänkt på det ett tag, är det förmodligen det du ska gå med.

10 användbara tips för att fatta svåra beslut i livet

1. Definiera dina värderingar

Det första steget för att fatta ett svårt beslut är att definiera dina värderingar. Vad är viktigt för dig? Vad vill du i livet? När du vet vad du värdesätter blir det mycket lättare att eliminera alternativ som inte stämmer överens med dessa värden.

Till exempel, om en av dina värderingar är ett äventyr, skulle du förmodligen eliminera möjligheten att arbeta med ett kontorsjobb som håller dig på ett ställe. Men om säkerhet är ett av dina värderingar, kan ett kontorsjobb vara det bättre alternativet för dig.

2. Överväg dina alternativ

När du har definierat dina värderingar är det dags att överväga dina alternativ. Det är här du vill brainstorma olika handlingssätt och ta reda på vilka som stämmer överens med dina värderingar.

I vårt exempel ovan, om äventyr är en av dina värderingar kan vissa alternativ vara att ta ett mellanår för att resa eller arbeta på distans så att du kan bo på olika platser. Det är viktigt att överväga så många alternativ som möjligt så att du kan fatta det bästa beslutet för ditt liv.

3. Väg för- och nackdelar

När du har övervägt dina alternativ är det dags att väga för- och nackdelar med var och en. Det här steget är viktigt eftersom det hjälper dig att förstå konsekvenserna av varje beslut.

Låt oss till exempel säga att du funderar på att ta ett mellanår efter gymnasiet. Några fördelar kan vara att du får resa och se nya platser och träffa nya människor. Vissa nackdelar kan dock vara att det kan sätta tillbaka dina utbildnings- eller karriärplaner. När du väger för- och nackdelar, håll dina värderingar i åtanke så att du kan fatta det bästa beslutet för dig själv.

4. Lita på din magkänsla

Detta är en viktig sak att tänka på när du fattar ett svårt beslut. När allt kommer omkring är det bara du som vet vad som är bäst för dig själv. Så om något inte känns rätt, även om alla logiska resonemang pekar på att det är det bästa alternativet, så är chansen stor att det inte är rätt val för dig.

I vårt exempel ovan, om det inte känns rätt att ta ett mellanår, även om alla för- och nackdelar pekar på att det är det bästa alternativet, så kanske det inte är menat för dig. Bara du kan veta vad som är bäst för dig själv, så lita på din magkänsla och gå med det som känns rätt.

5. Få input från andra

Det kan vara bra att få input från andra när du fattar ett svårt beslut. Prata med dina vänner och familj och se vad de tycker om dina alternativ. Det är viktigt att få input från människor som känner dig väl och som kommer att ha ditt bästa för ögonen. Men i slutet av dagen bör du fortfarande fatta det beslut som du tror är bäst för dig själv.

6. Sov på det

Om du fortfarande är osäker på vad du ska göra kan det vara bra att sova på det. Ofta kommer svaret till dig när du minst anar det. Så om du kämpar för att fatta ett beslut, ta en paus och se hur du mår efter en god natts sömn.

7. Meditera eller be om det

Det kan vara till hjälp att meditera eller be om ditt beslut. Detta kan hjälpa dig att ansluta till din intuition och hitta de svar du letar efter. Det låter dig också ta ett steg tillbaka från situationen och se den från ett annat perspektiv.

8. Tänk på det värsta scenariot

Ett sätt att hjälpa dig att fatta ett svårt beslut är att överväga det värsta scenariot. Vad är det värsta som kan hända om du gör det här valet? Ofta, när du tänker på det värsta scenariot, hjälper det dig att se att beslutet inte är så skrämmande som det verkar. Och även om det värsta scenariot inträffar, kommer du att kunna hantera det.

9. Skriv ned dina tankar

Ibland kan handlingen att skriva ut dina tankar hjälpa dig att fatta ett beslut. Försök att brainstorma alla dina alternativ och sedan skriva om för- och nackdelarna med var och en. När du skriver kan du upptäcka att ett alternativ börjar sticka ut mer än de andra. Detta kan hjälpa dig att fatta det beslut som är rätt för dig.

10. Ta din tid

Att fatta ett svårt beslut kan vara stressande och överväldigande. Så det är viktigt att ta sig tid och inte stressa in i någonting. Överväg alla dina alternativ och väg för- och nackdelar innan du gör ett val. Och om du fortfarande är osäker är det okej att ta en paus och sov på saken. Lita på att du kommer att fatta rätt beslut när tiden är mogen.

Slutliga tankar

Att fatta svåra beslut är aldrig lätt, men förhoppningsvis hjälper dessa tips att göra processen lite lättare för dig. Kom ihåg att använda både ditt huvud och ditt hjärta när du fattar beslut och försök att vara så rationell och objektiv som möjligt. Men glöm inte heller att lyssna på din maginstinkt – den vet oftast vad som är bäst för dig!

Du kanske också gillar

Lämna ett svar