Varför det är Viktigt att Vara Osjälvisk

people 2594745 1280

Att definiera osjälviskhet kan vara knepigt. Faktum är att det finns många människor där ute som kommer att hävda att sann osjälviskhet inte riktigt existerar för även om du gör något för någon utan förväntningar på en belöning, vinner du fortfarande något – den där sköna känslan av att hjälpa någon, till exempel.

Att handla osjälviskt är att överge sig själv till förmån för en annan person.

Folk säger ofta att de flesta föräldrar är ett bra exempel på detta eftersom föräldrar har varit kända för att alltid sätta sitt barns intressen och behov före sina egna (uppenbarligen utan att förvänta sig något tillbaka).

Naturligtvis lever många människor som inte är föräldrar osjälviskt, men om du inte är en av dessa människor och om du har levt i ett mer självcentrerat tänkesätt, frukta inte eftersom de goda nyheterna är att osjälviskhet kan läras in och införlivas i vårt dagliga liv.

Läs vidare för att lära dig om fördelarna med osjälviskt beteende och hur du kan leva mer osjälviskt idag.

Vad betyder det att vara osjälvisk?

Ordboken definierar osjälviskhet som att ha liten eller ingen oro för sig själv med avseende på berömmelse, position, pengar etc..

Att vara osjälvisk innebär faktiskt att bry sig om andra och att agera utifrån önskan att hjälpa andra, utan förväntan eller önskan om kompensation för att hjälpa.

Att vara osjälvisk är att ha en stor kärlek till andra. Det betyder att uttrycka den kärleken och att inte vara dömande mot andra.

Osjälviskhet är att ge – din tid, pengar, donerade föremål som du inte längre använder eller behöver. Osjälviskhet är att fokusera på andra och uttrycka oro. Sann osjälviskhet innebär att agera utifrån en motivation att göra rätt sak.

Osjälviskhet är medkänsla och empati. Osjälviskhet är kärlek.

Varför osjälviskhet är viktig

En anledning är att det håller oss anslutna till varandra som människor.

När vi utför en osjälvisk handling för att gynna någon annan, visar vi kärlek till den personen, djuret osv.

Naturligtvis kan vi också dra nytta av detta eftersom det lär oss mindfulness genom att ta bort vårt fokus från oss själva och lägga det på vem det än är vi hjälper.

Att vara mer medveten hjälper oss dessutom att vara mer observanta och mottagliga för andras behov.

Och osjälviskt agerande hjälper oss verkligen att behålla en empatisk natur.

Vikten av osjälviskhet

Att vara osjälvisk förbättrar relationer. Detta gäller för alla typer av relationer, oavsett om det är vänskap, förälder-barn, make, etc.

Anledningen är att när alla är fokuserade på att hjälpa och ta hand om varandra, är det mer troligt att allas behov kommer att tillgodoses.

På samma sätt, genom att begå osjälviska handlingar för dem vi bryr oss om, visar vi dem att vi verkligen bryr oss, eftersom osjälviskhet bara kan komma från kärlek.

Självlöshet kan hålla dig frisk.

Vetenskapen tyder på att osjälviskhet är förknippat med inre frid, och inre frid är förknippad med en lägre nivå av kortisol, vilket är det hormon som är känt för att vara involverat i hjärt-kärlsjukdomar.

Genom att agera osjälviskt kan du faktiskt minska risken för hjärtinfarkt.

Att vara osjälvisk ger oss ett nytt perspektiv

På grund av de många sätt på vilka vi kan agera osjälviskt kommer vi sannolikt att ställas inför alla möjliga olika situationer.

Dessa olika möten kan faktiskt hjälpa oss att bredda vårt sätt att tänka på och uppfatta världen omkring oss.

Att vara osjälvisk formar anslutning

Att agera osjälviskt kan hjälpa oss att få kontakt med andra människor eftersom att hjälpa andra får oss att må bra, och i sin tur upplever den andra personen känslor av tacksamhet, och som ett resultat binder vi oss lite till varandra varje gång vi hjälper varandra.

Att vara osjälvisk ger dig en känsla av fred

Känslorna av glädje och tillfredsställelse som du känner som ett resultat av en osjälvisk handling kan hjälpa dig att ge dig en känsla av inre frid (vilket relaterar till förmån nummer två ovan).

Det kan vara en form av terapi

Att utföra osjälviska handlingar kan vara en form av terapi, för genom att hjälpa andra och fokusera på dem tar vi oss själva ur våra egna huvuden och bort från våra egna problem – om än bara för en stund.

Det hjälper oss att föra in världen i ett mer positivt perspektiv.

Hur man utövar osjälviskhet

Det finns en mängd sätt på vilka vi kan öva oss på att agera osjälviskt och detta kanske inte kommer som en överraskning, men det främsta sättet är att börja med målet att utföra en slumpmässig handling av vänlighet per dag.

Det behöver inte vara samma sak varje dag, och det kan vara allt från att hålla dörren öppen för någon, till att ge en kram till någon som verkligen behöver det, till att hjälpa en vän att flytta sina saker till sitt nya hus.

Så länge du hjälper till för att hjälpa, utövar du osjälviskhet.

Ett annat sätt att utöva osjälviskhet kan vara att aktivt lyssna på personen du pratar med.

Ofta kan vi upptäcka att våra sinnen börjar vandra mitt i konversationen. Detta är normalt, men istället för att tillåta dig själv att underhålla dessa drivande tankar, borsta dem åt sidan och dra dig tillbaka in i ögonblicket och tillbaka in i fokus för vad personen säger.

Lyssna verkligen på dem och hör vad de säger. De kommer att uppskatta din odelade uppmärksamhet och veta att du bryr dig.

Aktivt lyssnande hjälper oss också att öva oss på att sätta oss i andras situation så att säga, eftersom vi kan få en förståelse för vad deras perspektiv är. Volontärarbete är ett annat bra sätt att utöva osjälviskhet eftersom du donerar din mest värdefulla tillgång – din tid.

Det finns många sätt att frivilligt lägga din tid på och likaså många platser där du kan göra det, såsom skolor, härbärgen, kyrkor, bibliotek, etc.

Och om du inte riktigt har tid att donera kan det vara en stor handling av osjälviskhet att ge några av dina surt förvärvade pengar till välgörenhet.

Det råder ingen tvekan om att vi lever i en väldigt snabb och självisk värld. Vi kan fastna så mycket i att oroa oss för oss själva att det är lätt att glömma andra människor. Detta betyder dock inte att vi är dåliga människor.

Sanningen, till och med om vi har fokuserat på oss själva är den goda nyheten att vi kan lära oss att leva en mer osjälvisk livsstil, och det bästa är att vi kan börja redan nu. Hur kommer du att utöva osjälviskhet?

Du kanske också gillar

Lämna ett svar