15 Användbara sätt att Släppa Skam

boy 666803 1280 1

Skam kan vara otroligt skadligt för vårt självförtroende och vår självkänsla, men det behöver inte vara så. Nedan finns 15 effektiva sätt att släppa skammen:

Varför du borde lära dig att släppa skammen

Skam är en känsla som vi alla känner någon gång. Det är normalt att skämmas över oss själva när vi gör ett misstag eller gör något som vi inte är stolta över.

Men för vissa människor kan skam vara en förlamande känsla som hindrar oss från att gå vidare med våra liv. Om du finner dig själv att älta dina tidigare misstag eller känner dig ovärdig att bra saker händer dig, då är det dags att lära dig hur du släpper skammen.

Genom att släppa taget om din skam kan du känna dig mer tillfreds med dig själv och bli lyckligare med den du är som person. Det kräver övning och tålamod, men det är ett viktigt steg mot att ha mer förtroende för dig själv, dina handlingar och dina livsval.

15 sätt att släppa skammen

1) Prova ett annat perspektiv

Försök att se dina egna handlingar och motiv ur en annan persons perspektiv. Hur påverkar ditt beteende dem? Hur skulle du känna om någon annan agerade på det sättet mot dig? Om en vän eller kollega kom till dig med ett problem, hur skulle du svara?

Försök att tillämpa det du har lärt dig från andras svar när du svarar på dig själv. Att acceptera sig själv är en viktig del av att släppa skammen.

2) Förlåt dig själv

En av de mest kraftfulla saker du kan göra är att förlåta dig själv. Att hålla fast vid skam är som att hålla fast vid en tung sten – det hindrar dig från att gå framåt. Förlåt dig själv för dina tidigare misstag, erkänn att det inte är något fel på dig och fokusera på att bygga nya, hälsosamma vanor.

Det är okej att göra misstag; det är inte okej att låta dem hålla tillbaka dig.

3) Erkänn dina känslor

Erkänn dina känslor utan att döma. Skam är en kraftfull känsla, och det är okej att känna det.

Försök inte att flaska upp den eller trycka bort den; låt dig känna känslans fulla kraft. När du har erkänt din skam kan du börja släppa den.

4) Förstå vad som orsakade skammen

Innan du kan släppa skammen måste du förstå vad som orsakade det. Fråga dig själv: Vilka omständigheter eller beteenden fick mig att skämmas? Leta efter mönster.

Finns det vissa situationer som utlöser din skam? Om så är fallet, vad kan du göra för att undvika dessa situationer eller bättre hantera dem när de uppstår?

5) Prata om det

Om du kämpar för att släppa skammen på egen hand kan det vara oerhört användbart att prata med någon annan. Hitta en pålitlig vän eller familjemedlem och berätta för dem vad du går igenom. Det kan vara svårt att öppna sig, men det är värt det för att få det stöd du behöver.

Om du inte känner dig bekväm med att prata med någon du känner finns det gott om telefonjourer och onlineresurser tillgängliga.

6) Skriv om det

Att skriva om din skam kan hjälpa dig att bearbeta dina känslor och börja släppa greppet de har på dig.

Skriv om vad du känner, varför du känner det och hur det påverkar ditt liv. När du väl fått ner allt på papper kanske du har lättare att släppa skammen och gå vidare.

7) Sök professionell hjälp

Om din skam påverkar ditt dagliga liv kan det vara dags att söka professionell hjälp. En terapeut kan hjälpa dig att förstå och arbeta igenom dina känslor. Om du kämpar med missbruk finns det många resurser tillgängliga för att hjälpa dig att återhämta dig.

Var inte rädd för att be om hjälp; det är ett tecken på styrka, inte svaghet.

8) Öva självmedkänsla

En av de bästa sakerna du kan göra för dig själv är att utöva självmedkänsla. Var snäll och förstående mot dig själv, speciellt när du gör misstag. Prata med dig själv som du skulle prata med en vän.

Självmedkänsla är ett viktigt steg för att släppa skammen.

9) Ta små steg

Att försöka släppa skammen på en gång kan vara överväldigande. Fokusera istället på att ta små steg varje dag. Gör en lista över saker du kan göra för att släppa skammen och åta dig att göra en sak varje dag.

Dessa små åtgärder kommer att läggas ihop med tiden och hjälpa dig att göra framsteg när det gäller att släppa skammen.

10) Fokusera på nuet

Det kan vara lätt att fastna i tankar om det förflutna eller oro för framtiden. När du försöker släppa skammen är det viktigt att fokusera på nuet.

Försök att leva här och nu så mycket som möjligt. Detta kommer att hjälpa dig att släppa taget om skammen och gå vidare med ditt liv.

11) Var inte hård mot dig själv

Resan till att släppa skammen är inte lätt. Det kommer motgångar och svåra dagar. Var inte hård mot dig själv när detta händer. Fortsätt bara att gå framåt, en dag i taget.

12) Omfamna acceptans

Om du kämpar med skam kan du ha svårt att acceptera vem du är. Men att omfamna ditt sanna jag kommer att möjliggöra mer autentiska upplevelser i livet – och en lyckligare tillvaro överlag.

Hitta ett sätt att acceptera dig själv som du är, även om du ibland inte gillar det du ser i spegeln.

13) Släpp perfektionismen

En viktig anledning till att skammen består är vår strävan efter perfektion. Om vi ​​gör ett misstag slår vi oss själva för att vi tycker att vi borde vara perfekta. Men sanningen är att ingen är perfekt. Alla gör misstag.

Att förlåta dig själv för dina ofullkomligheter är ett viktigt steg för att släppa skammen.

14) Lär dig att förlåta och glömma

Om du vill släppa skammen måste du lära dig att förlåta dig själv – och andra.

Att förlåta dem som har kränkt dig kommer att hjälpa dig att släppa ilskan och förbittringen du håller fast vid. Det kommer också att frigöra utrymme i ditt liv för mer positiva känslor.

15) Skapa ett stödsystem

När du försöker släppa skammen är det viktigt att omge dig med människor som stöttar och accepterar dig. Dessa människor kan ge en axel att gråta på, ett lyssnande öra eller användbara råd.

Leta efter vänner, familjemedlemmar eller till och med professionella rådgivare som kan hjälpa dig genom denna svåra tid.

Vad händer när du lär dig att släppa skammen?

När du släpper skammen öppnar du dig för en värld av möjligheter. Du behöver inte längre känna dig skyldig eller skämmas över ditt förflutna. Du kan börja leva livet mer fullständigt och autentiskt.

Dina relationer kommer att förbättras eftersom du kommer att vara mer öppen och ärlig mot andra. Att släppa skammen är en modig handling som kommer att leda till ett mer tillfredsställande liv.

Slutliga tankar

Skam är en tung känsla som kan tynga dig och hindra dig från att leva ditt bästa liv. Om du kämpar med skam, vet att du inte är ensam.

Det är många människor som har gått igenom samma sak och kommit ut på andra sidan. Använd tipsen ovan för att börja släppa skammen och börja resan mot ett bättre liv.

Du kanske också gillar

Lämna ett svar