15 Sätt att Släppa Taget om Självtvivel

couple 3798371 1280

Det är viktigt att släppa sitt tvivel på sig själv om man vill bli framgångsrik i livet, men det är förvånansvärt svårt, speciellt om man har tvivlat på sig själv länge.

Det kräver övning och det finns många sätt att göra det på, men här är 15 sätt som hjälper dig att äntligen släppa taget om självtvivel en gång för alla.

Vad är självtvivel?

Har du någonsin sagt till dig själv, jag kan inte göra det, eller ännu värre, jag är inte tillräckligt bra? Chansen är god att du har. De flesta kommer att säga till dig att dessa tankar är ett resultat av deras egen osäkerhet, men de vet inte hur det känns att faktiskt vara i dina skor.

När du känner att självtvivel smyger sig in i ditt sinne kan det vara mycket svårt att skaka av dig de negativa tankarna. Om du ständigt gissar varje beslut du tar och oroar dig för vad andra människor tycker om dig kan det vara dags för en förändring.

15 sätt att släppa självtvivel

1. Erkänn ditt självtvivel

Det första steget är att helt enkelt erkänna att du har självtvivel. Det är viktigt att vara ärlig mot sig själv och acceptera att det här är en känsla man upplever då och då. När du har erkänt det kan du börja arbeta med att släppa det.

2. Ändra din miljö och dina aktiviteter

Du kan inte se vart du är på väg om du inte vet var du är. Ställ in din miljö så att den speglar dina mål.

Gör en lista med 10 saker du gör varje dag, 5 vanor, 3 dagliga aktiviteter och 2 veckoaktiviteter, som inte är i linje med ditt mål. Hitta sedan sätt att ändra dem utan att förlora syfte eller glädje i livet. (Ex: Om jag vill träna mer, men hatar att springa, skulle jag kunna ta danslektioner en gång i veckan).

3. Sätt realistiska förväntningar

En del av det som ger oss självtvivel är den press vi lägger på oss själva för att möta orealistiska förväntningar.

Så istället för att ställa upp på besvikelse, sätt upp realistiska mål som du vet att du kan uppnå. Fira dina prestationer, oavsett hur små de kan verka.

4. Bli av med perfektionism

Perfektionism är framstegens fiende. Om du ständigt strävar efter perfektion kommer du aldrig att få något gjort. Lär dig att släppa behovet av att vara perfekt och fokusera på att göra ditt bästa.

5. Jämför dig inte med andra

Jämförelse är glädjens tjuv. När du jämför dig själv med andra, ställer du bara upp för besvikelse. Fokusera på din egen resa och vad du vill uppnå.

6. Var försiktig med dig själv

Vi är ofta våra egna värsta kritiker. Vi är snabba med att påpeka våra brister och uppehålla oss vid våra misstag. Men om du vill släppa självtvivel måste du lära dig att vara mild mot dig själv. Förlåt dig själv för dina misstag och fokusera på det positiva.

7. Öva din egna medkänsla

Din egna medkänsla är helt enkelt att vara snäll och förstående mot dig själv, speciellt under svåra tider. Det handlar om att inse att vi alla gör misstag och att vi alla har brister. Att skylla dig själv kommer bara att göra saken värre.

8. Ta inte saker personligt

En av de främsta anledningarna till att vi upplever tvivel på oss själva är att vi tar saker personligt.

Vi kanske hör kritik och istället för att ta det som konstruktiv feedback tolkar vi det som ett personligt angrepp. Att lära sig att inte ta saker personligt kan vara svårt, men det är en viktig färdighet att träna på.

9. Fokusera på dina styrkor

Vi har alla styrkor och svagheter. Ett av de bästa sätten att släppa taget om självtvivel är att fokusera på dina styrkor. Vad är du bra på? Vad gillar du att göra?

När du fokuserar på dina positiva egenskaper är det lättare att släppa de negativa tankarna.

10. Bygg upp ditt självförtroende

Självförtroende är nyckeln när det gäller att släppa taget om självtvivel. Om du inte tror på dig själv blir det svårt att släppa de negativa tankarna.

Men om du kan hitta sätt att bygga upp ditt självförtroende blir det lättare att släppa självtvivel och gå framåt.

11. Sök professionell hjälp

Om du har testat alla dessa tips och du fortfarande kämpar med självtvivel kan det vara dags att söka professionell hjälp. En terapeut kan hjälpa dig att förstå roten till ditt självtvivel och hitta sätt att släppa det.

12. Var snäll mot dig själv

När du känner dig nere, börja med lite vänlighet. Istället för att beklaga dig själv för dina ofullkomligheter, lista alla dina goda egenskaper, oavsett hur små de är. Kom ihåg att det alltid finns utrymme för förbättringar; men för nu, gratulera dig själv till hur långt du har kommit.

13. Börja föra en journal

Journalföring är en av mina favorittekniker för att avlasta ditt sinne, hitta klarhet och förstå dina tankar, idéer och känslor. Det är också ett riktigt kraftfullt sätt att börja acceptera dig själv som du är just nu.

Du behöver inte journalföra varje dag under lång tid; i själva verket kan det vara bra att börja med bara några minuter varannan dag eller till och med en gång i veckan. Men om du håller fast vid det kommer du att upptäcka att du med tiden kan göra längre sessioner.

14. Gör något som skrämmer dig

Ett av de bästa sätten att övervinna självtvivel är att möta din rädsla direkt. När du gör något som skrämmer dig hjälper det dig att inse att din rädsla för det mesta är ogrundad.

Det hjälper också till att bygga upp ditt självförtroende och visar dig att du kan hantera allt som kommer i din väg.

15. Testa en ny hobby

Att prova något nytt kan hjälpa dig att känna dig mer självsäker och släppa taget om självtvivel. När du försöker något för första gången finns det alltid en chans att du misslyckas.

Men istället för att se det som ett misslyckande, försök att se det som en lärande upplevelse. Detta kommer att hjälpa dig att släppa taget om självtvivel och må bra med dig själv.

Slutaliga tankar

Att släppa taget om självtvivel kan vara en utmaning, men det är möjligt. Genom att följa dessa tips kan du börja släppa de negativa tankarna och gå framåt med självförtroende.

Du kanske också gillar

Lämna ett svar