Hur man blir en Digital Nomad? Bästa Tips & Råd

man 4749237 1280

Att vara en digital nomad ger en livsstil som erbjuder många fördelar, till exempel möjligheten att resa jorden runt samtidigt som man tjänar en inkomst. Föreställ dig att du har arbetat med ett traditionellt 9-till-5-jobb i flera år, och du börjar känna dig lite rastlös.

Du har alltid velat resa jorden runt, men du har aldrig haft tid eller pengar. Nu, tack vare den digitala tidsåldern, finns det ett nytt sätt att göra saker på. Med en bärbar dator och en internetanslutning kan du arbeta var som helst i världen och tjäna pengar online. Allt du behöver är lite disciplin och några grundläggande färdigheter.

Många människor kämpar för att hänga med i den digitala tidsålderns krav. Det kan vara svårt att jonglera med arbete, familj och sociala skyldigheter samtidigt som du försöker hålla kontakten online. Den goda nyheten är att det finns ett annat sätt att leva och arbeta, och det kallas att bli en digital nomad.

Det finns dock några vanliga utmaningar när människor försöker bli digitala nomader. Det kanske största hindret är att lära sig att tjäna pengar online och att vara produktiv när du reser. Det kan vara svårt att anpassa sig till en ny miljö, och det är lätt att bli av med alla nya syner och ljud.

För att fortsätta med uppgiften måste du skapa en dagliga rutin och håll dig till den. Dessutom är det viktigt att hitta en hälsosam balans mellan arbete och privatliv. Glöm inte att utforska din nya omgivning och ha lite kul! Du behöver lite grundläggande utrustning och färdigheter först, men när du väl har dem är världen ditt ostron!

Steg och Tips för att bli en digital nomad

1. Förberedelser

Hur blir man en digital nomad? Först måste du ha ett jobb som kan utföras på distans. Det kan betyda att du arbetar som frilansare, har ett eget onlineföretag, eller så kan det innebära att du hittar ett heltidsjobb hos ett företag som tillåter distansarbete.

Som digital nomad kommer du att kunna arbeta var som helst i världen som har en internetuppkoppling. Det betyder att du kan resa till vilket land som helst och ändå försörja dig.

Du måste kunna hålla dig produktiv medan du arbetar från kaféer eller andra offentliga platser, men med lite övning kommer detta att bli en andra natur. Du måste också vara bekväm med att leva ur en resväska eller ryggsäck, eftersom du sannolikt kommer att flytta runt ofta.

Men vilken typ av arbete kommer du att göra? Starta eget företag? Kanske ditt eget frilansföretag? Var hittar du frilansande kunder?

Om det finns några företag eller organisationer som intresserar dig och är tillgängliga utanför ditt hemland (eller till och med bara utomlands), titta på hur de kan hjälpa till med visum och andra pappersproblem . Men stressa inte för mycket med att hitta något direkt; det här är bara ett steg mot att se till att allt är korrekt inrättat senare på vägen när det är dags att flytta utomlands!

För att komma igång som digital nomad finns det några saker distansarbetare kommer att behöva:

 • En bärbar dator eller surfplatta med internetanslutning
 • Ett inkomstmedel, oavsett om det är frilansande, ett heltidsjobb med alternativ för distansarbete eller någon annan källa för att tjäna pengar online
 • Grundläggande organisatoriska färdigheter och förmågan att hålla på med uppgiften
 • En känsla av äventyr för att omfamna den fulla nomadiska livsstilen

2 . Hitta en optimal situation och destination

Nu när du vet vad som krävs för att bli en digital nomad är det dags att börja planera din nomadiska livsstil. Ditt mål är att bli helt platsoberoende. Om du inte är säker på vart du ska åka, överväg att kolla in några av de mest populära digitala nomaddestinationerna:

 • Bali, Indonesien
 • Bangkok, Thailand
 • Chiang Mai, Thailand
 • Lissabon, Portugal
 • Madrid, Spanien
 • Mexico City, Mexiko
 • Seoul, Sydkorea
 • Taipei, Taiwan
 • Warszawa, Polen

 

Bali och Chiang Mai, i synnerhet, är livliga digitala nomadnav.

Många digitala nomader som arbetar online måste anpassa sina arbetstider för att passa sina chefer eller potentiella kunder. Om du bor i Sydostasien kan du behöva vara tillgänglig under natten eller tidig morgon om du arbetar åt företag i andra tidszoner. Var beredd på potentiella situationer som denna.

En annan sak som är värd att överväga vid det här laget skulle vara att hitta ett ställe att bo: antingen genom en Airbnb hyra eller bo hos vänner/familj tills du hittar någon permanent ( vilket inte nödvändigtvis betyder att köpa fastighet). De som föredrar att hyra framför att köpa kan använda tjänster som Airbnb eftersom dessa tjänster tenderar att erbjuda billigare priser än hotell eller vandrarhem under högsäsongsperioder (dvs. sommarlovsveckor) när priserna stiger avsevärt på grund av att efterfrågan är högre än utbudet på båda fronterna.

När du planerar din resa, se till att undersöka levnadskostnaderna på varje destination. Du vill också se till att det finns en bra internetanslutning och massor av saker att göra på fritiden. När du har hittat den perfekta platsen att ringa hem är det dags att börja packa dina väskor.

3. Förbered dig för din resa

Det första du behöver göra är att få ordning på din ekonomi. Du måste spara tillräckligt med pengar så att du kan försörja dig själv medan du reser och arbetar online från olika platser. Detta kan ta ett tag om du inte har tillräckligt med pengar sparade eller disciplinen att spara pengar.

Men att få så mycket pengar du kan i förväg är helt värt det för den frihet och flexibilitet som det digitala nomadlivet ger. Och såvida du inte har ett onlinejobb på kö innan du lämnar, kommer du sannolikt att behöva försörja dig själv i åtminstone några månader medan du får bosätta dig på din nya destination. Ha detta i åtanke när du räknar in hur mycket pengar du behöver.

Och innan du äntligen ger dig iväg på ditt digitala nomadäventyr bör du fräscha upp dina internet- och datorkunskaper. Om du inte är bekväm med att arbeta online är det dags att lära dig nu. Det finns många webbplatser på nätet som tillhandahåller en digital nomadguide om hur du använder datorer. Se dessutom till att du har all nödvändig utrustning, såsom en bärbar dator, laddare och bärbar internetenhet.

4. Börja minska dina band till platser och dina utgifter

Folk bör börja uppmärksamma och förstå varför de är knutna till vissa platser. Långsiktiga hyresavtal är bara en av många frågor som måste åtgärdas först. Du kanske vill börja eliminera överskjutande utgifter, såsom medlemsavgifter och prenumerationer, så att din inkomst kan gå till andra saker du kommer att njuta av när du reser.

Digitala nomader reser ofta lätt, så bli av med allt som du inte kommer att använda på din resa. Detta är också ett bra tillfälle att betala tillbaka alla skulder du har samlat på dig fram till denna punkt.

Du har sålt ditt hus, sagt upp ditt jobb och köpt en enkelbiljett till Bangkok. Du är redo att ge dig ut på nästa kapitel i ditt liv som digital nomad! Men innan du landar i Thailand finns det några viktiga saker att tänka på. Först och främst: sjukförsäkring.

Sjukförsäkring är utan tvekan en av de viktigaste aspekterna av att vara en digital nomad eftersom den kommer att skydda dig ekonomiskt om något oväntat händer när du är utomlands – och det kan vara dyrt att bli sjuk eller skadad när du reser.

Många länder kräver att besökare från vissa länder har bevis på att de har adekvat medicinsk täckning innan de kommer in i landet; detta gäller särskilt för länder som har många turister från vissa delar av världen där invånare kanske inte har råd med sjukvård i sitt hemland på grund av dess kostnad eller brist på sådan. Det är alltid bra att göra research för att lära dig vad som gäller i ditt specifika fall.

6. Skaffa visum

Viumkraven varierar kraftigt från land till land. Vissa länder är mer välkomnande för digitala nomader, medan andra kräver att du har en hemadress i landet. De flesta digitala nomader hanterar ständigt de varierande kraven för olika länders visum.

Beroende på din nationalitet och ditt pass kräver vissa länder inget visum för inresa. Vissa kräver dock visum även om du bara planerar att stanna några veckor eller månader medan du arbetar på distans – så se till att kolla med ditt destinationsland innan du planerar din resa.

Om det slutar med att du behöver visum innan du åker utomlands finns det många olika typer av visum tillgängliga: affärsrese-/turismvisum (för kortare vistelser) eller sysselsättningsvisum (för längre vistelser). Du kan ansöka online eller via landets ambassad eller konsulat nära där du bor.

7. Planera för det oväntade

Som digital nomad är du inte immun mot det oväntade. Du måste vara beredd på det. Det finns massor av saker som kan gå fel när du reser: dina flyg kan bli inställda eller försenade; din telefon kan dö så att du inte hartillgång till några kartor; du kan bli sjuk och fastna i sängen i dagar utan medicin; din bärbara dator kan gå sönder vid ett obekvämt tillfälle…

Så vad är några saker du kan göra? Jag föreslår att du har ett akutpaket med saker som ibuprofen, bandage och smärtstillande (eller vilka mediciner du än kan behöva), extra vattenflaskor, snacks som nötter och proteinbarer – och kanske till och med ett par extra skor!

Om något händer mig när jag är utomlands på egen hand (vilket händer ganska ofta), är en sak som hjälper att veta att det finns någon hemma som vet var jag är och hur mycket pengar jag har över. Det hjälper också om de vet vad mina planer är genom att ställa frågor innan de går bort – så se till att de också håller reda på all denna information!

8. Omfamna den digitala nomadlivsstilen

Den digitala nomadlivsstilen kan vara en anpassning, men det är viktigt att omfamna den och njuta av frihet och flexibilitet det ger. En av de bästa sakerna med att vara en digital nomad är att du kan arbeta var som helst i världen. Så om du tröttnar på en plats kan du helt enkelt packa ihop och flytta till en annan. Dessutom får du möjlighet att träffa nya människor och uppleva olika kulturer. Så gå ut och utforska.

9. Skaffa rätt utrustning

Rätt utrustning är avgörande för att bli en digital nomad. Du behöver en bärbar dator och en internetanslutning för att fungera på distans. Se till att du har allt du behöver innan du börjar ditt jobbsökande. Att ha rätt utrustning gör det lättare för dig att övergå till att arbeta på distans.

Vissa digitala nomader rekommenderar också att du skaffar en separat telefonlinje för jobbet så att du kan hålla isär ditt privatliv och ditt arbetsliv . Detta kan vara särskilt användbart om du arbetar på distans för en arbetsgivare som är baserad i ett annat land.

10. Skapa en daglig rutin

När du arbetar från hemma kan det vara lätt att låta dina dagar bli suddiga. Detta kan leda till bristande fokus och produktivitet. För att undvika detta är det viktigt att skapa en daglig rutin och hålla sig till den så mycket som möjligt. Framgångsrika digitala nomader håller sig på rätt spår och fokuserar. En daglig rutin för ditt platsoberoende företag kan innehålla saker som:

 • Gå upp vid samma tid varje dag
 • Att ha särskilda timmar avsatta för arbete
 • Tar pauser med några timmars mellanrum
 • Äter regelbundna måltider
 • Håll ordning
 • Att avsätta tid för träning

Skapa och att följa en daglig rutin kan vara nyckeln till att bli en framgångsrik digital nomad. Det kan hjälpa dig att vara fokuserad och produktiv och fortsätta tjäna pengar online, samtidigt som du ser till att du tar hand om din fysiska och mentala hälsa.

11. Logistik för nomadiskt liv

Digitala nomader handlar inte bara om att vara digitala. När man är digital nomad kommer saker du inte tänkte på att dyka upp. Trådlös tillgänglighet, företagsregistrering, banktjänster och kommunikation – var du ska bo är också viktigt. Vill du umgås med andra digitala nomader och likasinnade?

Om du är en digital nomad är ditt jobb att vara beredd på vad som helst. Du kanske inte vet var du ska bo från en vecka till nästa — och det är okej. Det är en del av nomadlivet. Så länge det finns en pålitlig anslutning till internet och du har en bärbar dator kan vilken plats som helst bli hem.

12. Håll dig uppkopplad

Den största och vanligaste frågan som digitala resenärer ofta ställer. Hur mycket bandbredd ger en WiFi-anslutning? Du kan inte bli en digital nomad utan en bra WiFi-anslutning. Tack och lov är internet tillgängligt på nästan alla dina webbplatser idag.

Det finns massor av programvara för internethastighetstestning för att fastställa hastigheten på din nuvarande anslutning. Virtuella telefonnummer har blivit oerhört användbara som Skype och Googles röstmeddelanden.

13. Skaffa vänner

Kan en digital nomad känna sig ensam? Det beror på. Vissa kanske kan det. Men det finns saker du kan göra för att minska känslan, förhindra att du blir för isolerad och ha ett verkligt socialt liv samtidigt som du är en digital nomad.

Beroende på vilken stad du väljer kan det finnas en utbredd digital nomadgemenskap mitt framför näsan på dig. Öppna Google Maps och besök ett kafé med högt betyg, och du kommer sannolikt att se digitala nomader som arbetar.

Vandrarhem för backpackers är bra för att föra människor samman, men det är ofta svårt att få arbete gjort i det som ibland blir en tung festmiljö. Att arbeta på kaféer eller co-working spaces kan ge en person möjlighet att träffa andra. Det finns också massor av fantastiska digitala nomad-Facebook-grupper där ute och andra online-gemenskaper relaterade till digital nomadism.

14. Bank för digitala nomader

Hur är det med banker för digitala nomader?? Det rekommenderas starkt att du registrerar dig för ett Wise, Payoneer, eller Revolut konto. Dessa gör det smidigt att använda olika valutor. Använd det bästa resekreditkortet som inte har några utländska transaktionsavgifter.

15. Välj en VPN för att vara säker

När du ansluter till internet på olika platser utomlands är det en bra idé för att skydda dig mot inkräktare och virus genom att ladda ner ett pålitligt VPN eller Virtual Private Network. Proton VPN-appen stöder också smartphones – jag älskar det!

Om du reser utomlands rekommenderas det starkt att du laddar ner ett VPN. En VPN låter dig surfa på internet på ett privat och säkert sätt. Det ger dig också tillgång till innehåll som kan blockeras av regeringen i vilket land du än reser i.

Vad är en digital nomad?

En digital nomad är någon som använder teknik för att försörja sig samtidigt som den drar fördel av platsflexibiliteten som kommer med att arbeta online. Denna typ av livsstil gör att du kan arbeta var som helst i världen, så länge du har en bärbar dator och en pålitlig internetanslutning.

Vilka är fördelarna med att bli en digital nomad?

Fördelarna med att bli en digital nomad är många. Mer frihet. Ingen 9-5. Ingen byråkrati. Men den kanske mest tilltalande aspekten är förmågan att resa och se världen samtidigt som du tjänar en inkomst.

Dessutom åtnjuter digitala nomader ofta en hög grad av frihet och flexibilitet när det kommer till sina egna scheman. De har mycket större valmöjligheter över balansen mellan arbete och privatliv jämfört med vanliga arbetare som sitter fast på en personlig plats.

Vad behöver du för att komma igång som digital nomad?

Först behöver du en bärbar dator och en internetanslutning. Dessutom bör du ha några grundläggande färdigheter inom områden som skrivande, grafisk design, webbdesign eller programmering. Men oroa dig inte.

Detta är bara några exempel. Många kontorsjobb kan förvandlas till distansarbete. Alla slags jobb som använder datorer kan teoretiskt göras på distans. Många digitala nomader är virtuella assistenter. Bokföring eller annat. Säljjobb kan utföras på distans. Fråga dig själv: Kan jag göra mitt nuvarande jobb på distans?

När du har studerat alla resurser, har den nödvändiga utrustningen och alla färdigheter kan du börja söka arbete. Det finns flera sätt att få arbete som digital nomad.

Du kan söka efter distansjobb på olika jobbbrädor. Ibland i arbetsbeskrivningen står det tydligt att de letar efter en distansarbetare. Du kan också kontakta företag direkt och fråga om möjligheter för platsoberoende arbetare.

Vad gör digitala nomader egentligen?

Som digital nomad kommer du att kunna göra nästan vad som helst. När det gäller distansarbete finns det många möjligheter att få en stadig inkomst. Du kan vara egenföretagare.

Vissa digitala nomader startar onlineföretag eller egna bloggar. Du kan lära dig att investera för passiv inkomst. Eller så kanske du vill frilansa och arbeta som konsult med kunder över hela världen.

Du kanske är en programmerare som vill arbeta på distans från exotiska platser där vädret är perfekt året runt. Kanske behöver du bara lite ledigt från ditt jobb och vill bo i Thailand ett tag innan du återvänder hem.

Vad som än inspirerar dig – möjligheterna är oändliga.

Slutliga tankar

Om din dröm är att bli en digital nomad, för att bli framgångsrik, måste du vara disciplinerad och organiserad. Du måste också vara bra på tidshantering och kunna hålla på med uppgiften. Dessutom är det mycket viktigt att hitta en balans mellan arbete och privatliv som gör dig lycklig.

När allt kommer omkring, vad är poängen med att resa jorden runt, bo utomlands, men fastna i oändligt arbete? Det besegrar syftet med den nomadiska livsstilen. Så utforska din nya omgivning och se till att ha lite kul!

Du kanske också gillar

Lämna ett svar