Vad är ett Platonskt Förhållande? Allt du bör Veta!

people 2561053 1280

Platonska relationer bygger på kommunikation, tillit och respekt, inte romantiska känslor eller sexuell attraktion, så de passar inte in i de traditionella dejtingkategorierna av vänner med förmåner eller tillfällig sex.

Men de kan vara mycket givande i sin egen rätt, de ger dig en chans att bygga djupare kontakter med dina vänner genom att lära känna varandra mer intimt än vad du skulle göra om du bara umgicks avslappnat.

Läs vidare för att lära dig mer om egenskaperna hos platonska relationer så att du kan börja bygga ett själv.

1) De är icke-romantiska

Att vara vänner eller i ett platoniskt förhållande med någon behöver inte vara utan romantik. Bara för att ni inte har romantiska interaktioner med varandra betyder det inte att båda parter inte kan erkänna att de har känslor för varandra.

De behöver inte nödvändigtvis agera på dessa känslor, men de kan fortfarande känna och uttrycka dem. Om din vän till exempel gjorde slut kan du låta honom eller henne veta att du bryr dig och vill erbjuda stöd, även om det inte är ett intimt typ av stöd.

2) De njuter av att spendera tid tillsammans

Kännetecken nummer ett är att du tycker om att umgås, oavsett vad du gör.

Även om det inte är nödvändigt att umgås varje helg eller ens varje månad, bör din vänskap vara något du ser fram emot och värnar om.

Ni behöver inte spendera timmar i sträck tillsammans, men ni måste få tid för varandra – även om det bara är att äta lunch eller ta en öl. Allt handlar om att prioritera varandra i ditt liv.

3) Ni delar liknande intressen

När du har gemensamma drag med dina vänner är det lättare att relatera till dem. Kanske tycker ni båda om att läsa eller älskar att äta sushi tillsammans. Vissa saker är inte nödvändiga, men de kan vara trevliga bonusar.

Som sagt, om det finns punkter där dina intressen skiljer sig åt (som starka politiska åsikter), är det också okej – din vänskap kommer helt enkelt inte att vara lika sammansvetsad. Det är viktigt att inte förvänta sig för mycket av människor; vänskap kommer och går naturligt.

Om du är i ett platoniskt förhållande med någon som du brukade ha bra kemi med, kom ihåg att dina känslor kunde ha förändrats med tiden och att det inte är något fel med det! En platonisk vänskap kan fortfarande kännas betydelsefull på grund av alla dess delade upplevelser.

4) Ni litar på varandra

Den egenskap som sticker ut över alla andra i platonska relationer är tillit.

Även om ni är nya för varandra, eller det var ett tag sedan ni sågs, kommer det någon gång i ert samtal att finnas en outtalad överenskommelse mellan er om att er relation inte kommer att gå längre än vad den redan har.

Att lita på varandra sätter gränser för vad som sägs och görs inför andra och ger båda parter mer komfort när de är tillsammans. Om det någonsin förändras, så bör ditt förhållande också göra det.

5) De är ”no strings attached”

I motsats till vad många tror,​​handlar platoniska relationer inte bara om sex. Faktum är att de är ännu djupare än så.

Ofta misstar folk platonska relationer för att vara lätta, utan risk och minimal belöning – men ingenting kan vara längre från sanningen. Det krävs en stark person för att ha en verkligt meningsfull relation med en annan person utan att låta någon fysisk kontakt komma emellan dem.

Belöningarna för sådana vänskaper är enorma eftersom de innebär att du kan dela saker som du kanske inte berättar för någon annan med din vän (eller vänner) eftersom det inte finns någon rädsla för att bli avvisad eller att bli dumpad senare på grund av brist på attraktion eller tillgivenhet.

6) Att veta när det ska avslutas

Om du är kär i att vara singel, oroa dig inte för att hitta en romantisk partner. Om du vet att det inte är för dig och du inte vill ha en partner, förbli singel. Om du vill hitta romantik, men inte vill vara i ett exklusivt förhållande om det inte fungerar, är det också helt okej.

Om, å andra sidan, dejting har gått så långt det kan gå utan någon form av engagemang, fundera sedan allvarligt på att avbryta saker med den personen och antingen stanna singel eller leta efter någon ny.

7) Ingenting ersätter öppen kommunikation

Vänskap behöver underhåll, precis som alla andra relationer. Se till att schemalägga regelbundna incheckningar där du kan prata om eventuella förändringar i ditt liv och hur de påverkar din vänskap. Det är också viktigt att vara öppen med vad du vill ha i ett förhållande.

Vissa vänskaper utvecklas naturligt till romantiska relationer men anta inte att din kommer att göra det – var uppmärksamma med varandra om vad ni vill ha av varandra och var ni båda står. Och kom ihåg att det inte är din uppgift att fixa saker – du har tillräckligt på tallriken!

Du kan välja att vara vän med någon även om han eller hon har blivit mer romantisk än platonisk, men det är upp till er båda. Och det är okej.

8) Arbetar bra med andra (synergistiska relationer)

Synergi är när två saker görs tillsammans som var för sig inte skulle vara lika effektiva eller inte alls effektiva.

Om du vill ha positiva relationer med både dina medarbetare och vänner, fundera på hur du kan öka din inter-relationella synergistiska effektivitet.

9) Ni delar ömsesidig respekt

Ett platoniskt förhållande bör också bygga på ömsesidig respekt. Om du till exempel har problem med din väns beteende kan det vara bäst att diskutera det innan du vidtar åtgärder. Om du går bakom hans rygg och klagar på honom för andra kommer din vänskap att lida av detta.

Kom ihåg att handlingar som dessa ofta är det som avslutar relationer mellan vänner i verkliga livet.

En bra regel att följa är: om något stör dig med din vän, säg det till dem! Om han inte är öppen för förändringar eller vägrar att ta itu med dem, kanske det inte är lämpligt för er två att fortsätta som vänner.

10) Du skulle vilja fortsätta vänskapen för livet

En egenskap som skiljer platonska relationer från romantiska är att platonska vänskaper ofta fortsätter i år, decennier eller till och med livstid.

Medan romantik vanligtvis bara varar tills någon blir uttråkad eller missnöjd med sin partner, kan platoniska vänskaper utvecklas till att inkludera nya vänner och utökade familjemedlemmar.

En anledning till att platonska relationer är så betydelsefulla är att de hjälper oss att känna oss mer sammankopplade med varandra. De hjälper till att skapa en känsla av kontinuitet och tillhörighet i våra liv.

Slutsats

Ett platoniskt förhållande är en nära, icke-romantisk vänskap mellan två personer. Dessa relationer bygger på förtroende, ömsesidig respekt och gemensamma intressen.

Även om platonska vänskaper är mindre vanliga än romantiska, kan de vara lika starka och varaktiga. Om du letar efter ett platoniskt förhållande, leta efter någon som du kan dela dina intressen och känslor öppet med.

Se till att kommunicera dina förväntningar och gränser tydligt för att undvika förvirring eller sårade känslor. Och viktigast av allt, njut av din tid med din nya vän!

Du kanske också gillar

Lämna ett svar