12 Sätt att Övervinna Känslan att Vara Värdelös

women 2808628 1280

Att känna sig värdelös är något vi alla går igenom någon gång i livet. Oavsett om det beror på att du gör slut med din partner, att bli av med jobbet, eller bara känslan av att du har fastnat i ett hjulspår, är det vanligt att känna att du inte är någon speciellt.

Men här är sanningen: du är värdefull! Du kanske tror att du inte är värd någonting, men du har fel. Du förtjänar att bli väl behandlad. Här är tolv sätt att övervinna känslor av värdelöshet:

Vad är meningen med att känna sig värdelös?

Att känna sig värdelös betyder att du inte tror att du har ett värde och att ingen bryr sig om dig. Det kan också betyda att du känner att det inte finns något hopp för din framtid. Om du någonsin har känt så, då vet du hur svårt det är att komma ur det tänkesättet. Men det är inte omöjligt.

Den här artikeln hjälper dig förstå varför du känner dig värdelös och vad du kan göra för att ändra ditt perspektiv.

12 sätt att övervinna att känna sig värdelös

1. Vet att du är viktig

Det spelar ingen roll vad andra människor säger om dig; de vet inte vem du verkligen är. De ser bara det yttre skalet som du sätter på dig varje dag. Den riktiga du är någon som betyder något. Du är en individ med unika egenskaper och talanger. Du definieras inte av dina misslyckanden eller misstag. Du definieras av dina framgångar och prestationer.

2. Ge dig själv tillåtelse att må dåligt

Ibland när vi mår dåligt försöker vi trycka bort tankar om sorg och självömkan. Men ibland är det okej att låta oss själva känna oss ledsna. Vi kan fortfarande gå framåt och lära av våra misstag. Om du behöver gråta, gör det då. Det hjälper dig att bearbeta det som hände och komma tillbaka till ett positivt tänkesätt.

3. Gå ur ditt egna huvud

När du känner dig nere är det lätt att börja fokusera på allt som är fel i ditt liv. Ta istället tid att gå utanför ditt egna huvud och se dig omkring. Lägg märke till skönheten i naturen, människor och till och med livlösa föremål. Detta hjälper dig att se hur mycket det finns att vara tacksam för.

4. Jämför dig inte med andra

När du jämför dig själv med andra, kommer du att må sämre om dig själv. Fokusera istället på det du kan kontrollera – dina egna handlingar. Gör bra saker för dig själv och andra. Ansträng dig för att ge tillbaka till dem som har hjälpt dig på vägen.

5. Släpp perfektionismen

Perfektionism är en av de största orsakerna till låg självkänsla. Du behöver inte vara perfekt för att vara värdig. Bara för att du inte har uppnått perfektion betyder det inte att du inte är värd besväret. Fokusera på att göra ditt bästa och släppa resten.

6. Fokusera på vad du kan göra istället för vad du inte har

Istället för att fokusera på det du inte vill, fokusera på det du kan förändra. Om du till exempel är missnöjd med din kropp, fokusera på att bli friskare istället för att önska att du var smalare. Eller om du kämpar med pengar, fokusera på att spara istället för att spendera.

7. Prata om hur du gör framsteg

Att prata om dina framsteg kan ge dig självförtroende och öka ditt humör. Berätta för andra om dina mål och be dem stödja dig på vägen. De kan ge råd eller dela med sig av sina egna erfarenheter.

8. Kom ihåg vem du är

Att komma ihåg vem du är ger dig styrka och mål. Påminn dig själv om dina styrkor och talanger. Se tillbaka på dina tidigare prestationer och kom ihåg hur långt du har kommit. Detta kommer att påminna dig om att du har mycket att vara stolt över.

9. Hitta meningsfullt arbete

Om du letar efter arbete som betyder något, överväg att vara volontär. Volontärarbete hjälper dig att få kontakt med andra människor samtidigt som du ger tillbaka till ditt samhälle. Dessutom kan det också ge dig meningsfullt arbete.

10. Omge dig med människor som inspirerar dig

Hitta personer som inspirerar dig. Spendera tid runt människor som motiverar dig. De kommer att lyfta ditt humör och påminna dig om anledningarna till att du började från första början. Genom att omge dig med inspirerande människor förblir du motiverad och inspirerad.

11. Försök att göra något nytt

Att prova nya saker kan hjälpa dig att känna dig mer självsäker. Det spelar ingen roll om du misslyckas; det viktiga är att du försökte. När du pressar dig själv ur din komfortzon kommer du att lära dig nya färdigheter och få självförtroende.

12. Bli av med negativa människor

Om det finns människor i ditt liv som får dig att må dåligt över dig själv, bli av med dem. Dessa giftiga människor tar ner dig och får dig att må sämre med dig själv. Du behöver dem inte i ditt liv. Hitta positiva människor som kommer att stödja dig och hjälpa dig att växa.

Slutgiltiga tankar

Att känna sig värdelös är tufft, men det är inte omöjligt att övervinna. Dessa tips hjälper dig att förstå varför du känner så här och vad du kan göra för att ändra ditt perspektiv. Kom ihåg att du är viktig och värdefull. Glöm inte det!

Du kanske också gillar

Lämna ett svar