10 Tecken på att du Går Igenom en Existentiell kris – och Hur du Hanterar det

guy 2617866 1280

Har du någonsin haft ett sånt där ögonblick då du bara stannar upp och ifrågasätter allt? Som, vad är poängen med allt detta? Varför är vi här? Vad händer när vi dör? Om du har det, så har du förmodligen upplevt en existentiell kris. Men oroa dig inte, du är inte ensam.

Miljontals människor går igenom detta varje dag. Det kan vara en tuff upplevelse, men det finns sätt att hantera det. I det här inlägget ska jag prata om vad en existentiell kris är, tecknen på att du kan uppleva en och hur man hanterar den.

Vad är en existentiell kris?

En existentiell kris är en period av intensiva ifrågasättanden om ditt liv och dess syfte. Det är normalt att ha sådana här frågor då och då, men en existentiell kris är annorlunda. Detta är en lång period av förhör som kan göra att du känner dig vilsen, förvirrad och osäker på din plats i världen.

Om du går igenom en existentiell kris kan du känna att ditt liv inte har någon mening eller mening. Du kan också börja ifrågasätta dina värderingar och övertygelser. Andra vanliga symtom inkluderar förlust av motivation eller intresse för saker som tidigare gav dig glädje, rastlöshet och apati.

1. Du ifrågasätter ditt livs syfte

Ett av de vanligaste tecknen på en existentiell kris är att ifrågasätta ditt livs syfte. Om du kommer på dig själv att undra vad poängen med allt detta är, då kanske du upplever en kris.

2. Du känner dig vilsen och förvirrad

Ett annat vanligt tecken på en existentiell kris är att känna sig vilsen och förvirrad. Om du känner att du bara går igenom livets rörelser utan att riktigt veta vad du gör, kan detta vara ett tecken på att du är mitt i en kris.

3. Du känner dig frånkopplad från andra

Om du känner dig frånkopplad från människorna omkring dig kan det vara ett tecken på att du upplever en existentiell kris. Om du känner att du inte hör hemma någonstans eller att ingen förstår dig, så är detta ett vanligt tecken på att något är fel.

4. Du känner att livet är meningslöst

Ett av de djupaste tecknen på en existentiell kris är att känna att livet i sig är meningslöst. Om du inte hittar något som ger dig glädje eller som får dig att känna dig levande, så är detta ett stort tecken på att något är fel.

5. Du känner att du är fast i ett hjulspår

Om du känner att du har fastnat i ett hjulspår kan det vara ett tecken på en existentiell kris. Om du gör samma sak dag ut och dag in utan något egentligt syfte eller mening, så är detta ett vanligt tecken på att du är i en kris.

6. Du känner dig orolig eller deprimerad

Om du känner dig orolig eller deprimerad kan det vara ett tecken på en existentiell kris. Om du känner att du kämpar för att klara av vardagen är det möjligt att du är mitt i en kris.

7. Du känner att du inte riktigt lever

Slutligen, om du känner att du bara går igenom livets rörelser utan att verkligen leva, då är detta ett säkert tecken på att du är i en existentiell kris. Om du inte känner att du gör något med ditt liv, då är det dags att göra några förändringar.

8. Du frågar ständigt ”Varför?”

Om du ständigt frågar ”varför” är det troligt att du upplever en existentiell kris. Om du inte tycks hitta några svar på dina frågor är detta ett tecken på att du behöver göra några förändringar i ditt liv.

9 . Du känner dig frånkopplad från dig själv

Om du känner dig frånkopplad från dig själv är det ett tecken på att du befinner dig i en existentiell kris. Om du inte känner att du vet vem du är eller vad du vill ha i livet, så är detta ett vanligt symptom på en kris.

10. Du är osäker på din framtid

Om du är osäker på din framtid är det ett tydligt tecken på att du befinner dig i en existentiell kris. Om du inte vet vad du vill göra med ditt liv eller var du ser dig själv i framtiden, då är detta en stor röd flagga.

Hur man hanterar en existentiell kris

1. Prata igenom dina känslor med en terapeut eller stödgrupp

Om du känner dig vilsen och förvirrad kan det vara bra att prata med någon som kan hjälpa dig att förstå dina känslor. En terapeut eller kurator kan hjälpa dig att förstå vad du går igenom och ge vägledning om hur du klarar dig.

2. Läs om andras erfarenheter

Om du kämpar för att hantera din existentiella kris kan det vara bra att läsa om andras erfarenheter. Det finns många böcker och artiklar skrivna om detta ämne, och att höra om hur andra har hanterat sin kris kan ge dig en inblick i hur du kan hantera din.

3. Hitta en stödgrupp

Om du känner dig ensam och frånkopplad kan det hjälpa att hitta en stödgrupp. Det finns många grupper där ute för människor som hanterar en existentiell kris, och de kan ge en stor källa till stöd.

4. Öva mindfulness eller meditativa tekniker för att hjälpa dig att hålla dig grundad och fokuserad

Om du kämpar med ångest eller depression kan det hjälpa att träna lite mindfulness eller meditation. Dessa tekniker kan hjälpa dig att vara närvarande och fokuserad i nuet, vilket kan vara användbart när du känner dig överväldigad av dina tankar.

5. Delta i aktiviteter som förbinder dig med andra, till exempel volontärarbete eller gå med i en klubb eller samhällsorganisation

Om du känner dig frånkopplad från andra kan det hjälpa att delta i aktiviteter som förbinder dig med dem. Volontärarbete är till exempel ett bra sätt att träffa nya människor och känna koppling till något större än dig själv. Att gå med i en klubb eller samhällsorganisation kan också hjälpa dig att känna att du hör hemma någonstans.

6. Påminn dig själv om att den här krisen kommer att gå över, och med tålamod och engagemang kommer du att komma starkare ut på andra sidan

Det är viktigt att komma ihåg att den här krisen bara är tillfällig och att med tid och ansträngning kommer du att ta dig igenom den. försök att ha tålamod med dig själv och åta dig att arbeta igenom dina känslor.

Vad ska du göra om din vän eller älskade upplever en existentiell kris?

1. Lyssna på dem utan att döma och ge ditt stöd.

2. Uppmuntra dem att söka professionell hjälp om de verkar ha det svårt.

3. Hjälp dem att hitta resurser som böcker, artiklar eller poddar som kan ge insikter och vägledning under denna svåra tid.

4. Erbjud dig att göra saker tillsammans som kan hjälpa dem att må bättre, som att gå på promenader, titta på upplyftande filmer eller laga hälsosamma måltider.

5. Låt dem veta att du finns där för dem och påminn dem om att den här krisen så småningom kommer att gå över.

Slutgiltiga tankar

Om du upplever något av tecknen som nämns ovan är det viktigt att du kontaktar dig för att få hjälp. En existentiell kris kan vara en svår och överväldigande upplevelse, men med tålamod och engagemang kommer du att ta dig igenom den.

Kom ihåg att du inte är ensam. Det är många människor som har gått igenom detta tidigare och kommit ut på andra sidan.

Du kanske också gillar

Lämna ett svar